Är att gå vilse i biblioteket vägen till bildning?

TEMA: Bildning

”Jag skulle vilja skapa ett bibliotek där man kan gå vilse, sa arkitekten, där människor tappar orienteringen och behöver fråga om vägen.”
Christer Malmström, arkitekt Södertörns högskolebibliotek

Till ett bibliotek med system för ordning och reda, var sak på sin plats, förs en dimension av det oplanerade. Det strukturerade och det ostrukturerade möts och nya tankar formas. En metafor för bildning så god som någon.

Södertörns högskola lyfter fram modern medborgerlig bildning som en hörnsten i verksamheten. Bildning är långtifrån ett entydigt begrepp år 2012 och medborgerlig bildning klingar tillräckligt gammeldags för att fräschas upp med ”modern”. Modern medborgerlig bildning tål att vändas och vridas på, att tolkas och diskutera och diskussionen i sig utgör en del av bildningsprocessen. Vad innebörden av Modern medborgerlig bildning är finns det inga färdiga svar på, men det visar en vilja, en riktning i vad vi vill med verksamheten på högskolan. En riktning som är alldeles naturlig och självklar för oss som bibliotek. I högskolans strategidokument står att Södertörns högskola ”ska utgöra en mötesplats för bildning och för öppna kvalificerade samtal mellan vetenskap, konst och politik.” Vad är ett bibliotek om inte en mötesplats för bildning, såväl in real life som virtuellt?

Men, mer konkret, hur gör man bildning? Hur gör man modern medborgerlig bildning?

Bli först att kommentera på “Är att gå vilse i biblioteket vägen till bildning?